Welke soorten wijnbouw bestaan er vandaag?

  1. Traditionele wijnbouw: Er wordt gesproeid en bemest volgens vaste schema’s. A.h.w. op de klok wordt er op dat vast moment insecticiden of herbiciden gesproeid.
  2. “lutte raisonée” bv Terra vitis: er wordt alleen gesproeid of chemicaliën toegediend als het nodig is. Er wordt dus niet preventief behandeld maar alleen curatief. Pas als er tekenen van een infectie zijn, wordt er met “geneesmiddelen” ingegrepen. Is een persoonlijke keuze van de wijnbouwer, er is hier geen controle op.
  3. Biologische wijnbouw : Agriculture biologique. Er is hier duidelijk een regelgeving en controle over om dit Bio-label te verdienen. Geen of zo weinig mogelijk chemische stoffen worden gebruikt.
  4. Bio-dynamische wijnbouw, is volgens de leer van Rudolf Steinert. Bv. Demeter. Er zijn duidelijke richtlijnen en controle. Men streeft een volledige harmonie na tussen natuur en bodem. Er wordt rekening gehouden met de stand van de maan.

haha

Gelijkaardige weetjes

Deze vind je ook vast interessant:

Volgorde wijn serveren bij maaltijd

Leuke wijnen bij de feestmaaltijd.

Tips and tricks! Maar wat als je verschillende wijnen schenkt?
In welke volgorde doe je dit ?

 

Belangrijk is te groeien, te stijgen ….op alle vlak.

 

Wit voor rood. Gemiddeld gesproken is de witte wijn “lichter”, “minder uitgesproken” dan de rode. Dus daarom die volgorde.

De jongere wijn wordt vroeger geschonken dan de oudere. De jongere wijn heeft meestal een frissere neus, meer zuren, nog meer (onrijp soms) fruit. Wordt ook aan een ‘koelere’ temperatuur geschonken. De oudere wijn ontwikkelt meer body, meer tertiaire aroma’s, meer dierlijk, meer leder en tabak bij de rode én wordt dus ook wat warmer geserveerd.

De frisse stijl van wijn komt best vroeger dan de volle stijl van wijn. Bv een frisse sauvignon blanc gemaakt op inox komt beter voor de witte bourgogne waarbij de chardonnay druif op houten vaten opgevoed is.

Tijdens de maaltijd neemt ook best de alcoholgraad in de wijn toe, de meest alcoholische wijn komt best laatst! Ook qua mondgevoel, bij de alcoholische gisting worden suikers omgezet tot alcohol maar als “bijproduct” wordt glycerol gevormd. Dit zorgt voor een voller (en zwaarder) mondgevoel!

De krachtigste, meest complexe wijn komt ook best later bij de maaltijd. De meer aromatische wijnen horen hier ook bij.

 

Dit betekent meestal ook dat de kostprijs van de wijn in de loop van de maaltijd toeneemt !

Dus best dus groeien in wijn maar meestal ook groeien in de kracht van je gerecht!
Best dus ook het frissere, lichtere gerecht eerst én dan toename in kracht, complexiteit, mondgevoel, etc….

Met deze regeltjes kunnen jullie extra genieten van een goed glas wijn.

Schenktemperaturen zijn zeer belangrijk, zonder je te verliezen in details maar met een “verkeerde” temperatuur kun je je wijn toch wel naar beneden halen.

 

Besef wel dat je best de wijn iets te fris serveert in de zomer omdat de wijn snel in het glas warmer wordt .

Té koud serveren is ook nefast omdat je de aroma’s verdoezelt door de koude. Al te vaak wordt een rosé véél te fris geschonken ….. omdat het als een verfrissende terraswijn geschonken wordt.

Deze tabel is een richtinggever maar bij iedere wijn moet je jezelf afvragen welk aspect van mijn wijn wil ik tonen aan mijn gasten? Hierdoor kan het zijn dat je de wijn iets frisser of warmer presenteert dan dat hier aangegeven is.

 

Veel plezier !

 

8°C Mousserend en zoet wit (en rood)
10°C Fris en halfzoet wit
12°C Vol wit en rosé
14°C Versterkt wit (droog), rosé en fruitig rood
16°C Krachtig en versterkt rood (droog)
18°C Gerijpt rood

Er zijn drie appellaties:

  • Côte de Provence
  • Coteaux d’aix-en Provence
  • Coteaux varois en Provence.

In de Côte de provence zijn er 5 DGC’s of Dénominations géographiques complementaires ( zie kaart). Iedere appellatie heeft zijn eigen regels qua rendement, druiven, plantdichtheid, vinificatietechnieken, etc… alles wordt bepaald in een cahier de charge. Hoe specifieker de appellatie , hoe strikter de regels zijn.

Jaarlijks wordt er tussen de 1,2 en 1,3 miljoen hectoliter wijn geproduceerd, dit op 27700 hectares grond. De hoofdbrok blijft nog altijd rosé-wijn maar in wit en rood wordt er ook meer en meer kwaliteit geproduceerd.

Naast de AOC-structuur is er sinds 1955 een Cru-classé classificatie; wijndomeinen op basis van kwaliteit en terroir en know-how werden daarin geselecteerd. Nu behoren 18 domeinen daar nog toe. O.a. chateau Saint-Martin waarvan we ook wijnen verkopen.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang updates, aanbiedingen en wijnadvies.

    Inschrijven

    Vinum et Plura

    Ben je meerderjarig? *

    * Je moet de wettelijk toegestane leeftijd van 18 jaar hebben om alcohol aan te kopen.