Krijg jij ook maar nooit genoeg van interessante weetjes over wijn? Hier hebben we enkele van onze leukste weetjes voor jou gebundeld.

Evolutie Rode wijn

Component Jonge Rode Wijn/Extractie Rijping Evolutie in de wijnkelder
Kleur  

Donkere paars en framboos kleur tgv polyfenolen onder vorm van anthocyanen; verkregen door extractie bij weking uit de schil.

 

Tannines en anthocyanen binden aan elkaar én vallen zelfs neer. Dit zorgt voor minder scherpe tannines (meer versmolten) én verminderen (evolueren) van de kleur.

 

Kleurverlies door continu polymerisatie en neerslag van tannine-anthocyanine complexen; kleur evolueert over baksteen rood, granaat en robijn naar oranje-bruinrood.

Aroma  

Druifsoortgebonden geuren (primaire aroma’s)

Alcohol, esters, vetzuren, aldehyden en ketonen zorgen voor veel fruitaroma.

 

aroma door het vinificatieproces, dus effect van houtlagering en het gistingsproces én mololactaat omzetting : kruiden, Cacao, Vanille, Koffie en toastbrood.

Verlies van primaire en secundaire aroma.
Vorming van nieuwe (tertiaire-) aroma’s & esters zoals bosgeuren, vochtig hout en bladeren én leder én chocolade.
Zuurtegraad  

Aciditeit in rode wijn tussen 3 tot 5g/L

 

 

Malolactische omzetting zet malonzuur (appelzuur) om in het zachtere melkzuur

Neerslag van zuren en estervorming. Minder zuur én dus meestal zachter.
Bitterheid  

Tannines uit druiven zijn grotendeels verantwoordelijk voor de bittere smaak in wijn

polymerisatie van fenolverbindingen zorgt voor het zachter worden én minder adstringent zijn van tannines. Het neerslaan van tannines door binding aan andere moleculen.
Astringentie  

Tannines uit druiven zijn verantwoordelijk voor de astringentie in wijn

 

De astringentie wordt verhoogd door de fenolverbindingen (vooral tannines) uit het vat bovenop die uit de druiveschil én de pitjes en steeltjes. Door klaring en filtering kan dit verminderd worden.

De wijn wordt zachter en soepeler

Schenktemperaturen zijn zeer belangrijk, zonder je te verliezen in details maar met een “verkeerde” temperatuur kun je je wijn toch wel naar beneden halen.

 

Besef wel dat je best de wijn iets te fris serveert in de zomer omdat de wijn snel in het glas warmer wordt .

Té koud serveren is ook nefast omdat je de aroma’s verdoezelt door de koude. Al te vaak wordt een rosé véél te fris geschonken ….. omdat het als een verfrissende terraswijn geschonken wordt.

Deze tabel is een richtinggever maar bij iedere wijn moet je jezelf afvragen welk aspect van mijn wijn wil ik tonen aan mijn gasten? Hierdoor kan het zijn dat je de wijn iets frisser of warmer presenteert dan dat hier aangegeven is.

 

Veel plezier !

 

8°C Mousserend en zoet wit (en rood)
10°C Fris en halfzoet wit
12°C Vol wit en rosé
14°C Versterkt wit (droog), rosé en fruitig rood
16°C Krachtig en versterkt rood (droog)
18°C Gerijpt rood
 1. Traditionele wijnbouw: Er wordt gesproeid en bemest volgens vaste schema’s. A.h.w. op de klok wordt er op dat vast moment insecticiden of herbiciden gesproeid.
 2. “lutte raisonée” bv Terra vitis: er wordt alleen gesproeid of chemicaliën toegediend als het nodig is. Er wordt dus niet preventief behandeld maar alleen curatief. Pas als er tekenen van een infectie zijn, wordt er met “geneesmiddelen” ingegrepen. Is een persoonlijke keuze van de wijnbouwer, er is hier geen controle op.
 3. Biologische wijnbouw : Agriculture biologique. Er is hier duidelijk een regelgeving en controle over om dit Bio-label te verdienen. Geen of zo weinig mogelijk chemische stoffen worden gebruikt.
 4. Bio-dynamische wijnbouw, is volgens de leer van Rudolf Steinert. Bv. Demeter. Er zijn duidelijke richtlijnen en controle. Men streeft een volledige harmonie na tussen natuur en bodem. Er wordt rekening gehouden met de stand van de maan.

Er zijn drie appellaties:

 • Côte de Provence
 • Coteaux d’aix-en Provence
 • Coteaux varois en Provence.

In de Côte de provence zijn er 5 DGC’s of Dénominations géographiques complementaires ( zie kaart). Iedere appellatie heeft zijn eigen regels qua rendement, druiven, plantdichtheid, vinificatietechnieken, etc… alles wordt bepaald in een cahier de charge. Hoe specifieker de appellatie , hoe strikter de regels zijn.

Jaarlijks wordt er tussen de 1,2 en 1,3 miljoen hectoliter wijn geproduceerd, dit op 27700 hectares grond. De hoofdbrok blijft nog altijd rosé-wijn maar in wit en rood wordt er ook meer en meer kwaliteit geproduceerd.

Naast de AOC-structuur is er sinds 1955 een Cru-classé classificatie; wijndomeinen op basis van kwaliteit en terroir en know-how werden daarin geselecteerd. Nu behoren 18 domeinen daar nog toe. O.a. chateau Saint-Martin waarvan we ook wijnen verkopen.

Voor de liefhebbers

Onze laatste inzichten & tips

Ben je ook zo’n wijnliefhebber? Dan zijn onze inzichten, tips en nieuwsitems zeker iets voor jou!

Ons verhaal

Filip Blanckaert: van wijnliefhebber tot sommelier

Wat ooit begon als een interesse werd een hobby, die liefhebberij werd verdiept én uitgediept; studeren en examens kwamen er ook bij met als leuke bekroning : het diploma Sommelier.

Nu hoop ik mijn interesse én eeuwig leren over wijn met jullie te kunnen delen op deze website maar ook veel meer en andere dingen aan te bieden: degustaties, het helpen bij het selecteren van gepaste wijnen voor uw feest, en veel meer!

Ik wens jullie veel plezier op deze website met misschien de aankoop van een lekkere wijn!

Sfeerbeeld Vinum et Plura | Wijnen, wijndegustaties & meer door sommelier Filip Blanckaert

Onze wijndomeinen

Reis mee door terroirs & smaakbelevingen

Al die topwijnen, fantastisch natuurlijk! Maar waar komen ze vandaan? Wat is hun verhaal? Ontdek het bij onze wijndomeinen.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang updates, aanbiedingen en wijnadvies.

  Inschrijven

  Vinum et Plura

  Ben je meerderjarig? *

  * Je moet de wettelijk toegestane leeftijd van 18 jaar hebben om alcohol aan te kopen.