Krijg jij ook maar nooit genoeg van interessante weetjes over wijn? Hier hebben we enkele van onze leukste weetjes voor jou gebundeld.

Orange wine

Hoe wordt orange wine gemaakt?

Orange wine heeft een bijzondere manier van vinificatie.

Witte druiven, “bedoeld” om normaal witte wijn te maken worden hier anders verwerkt.
Bij normale witte wijn worden de druiven snel geperst én de schilletjes vrij onmiddelijk verwijderd bv door filteren. Aangezien het druivesap (meestal) geen kleur heeft én de schilletjes geen kans krijgen om geur- en smaakstoffen af te geven, verkrijgen we dus witte wijn.

 

Bij orange wijnen is dat anders. De druivenschilletjes blijven bij de most én kunnen weken (macereren) en dus kleur én aroma afgeven. Hierdoor ontstaat er een diep oranje , amberkleurige drank. Hoe langer de inweking van de schillen gebeurt, hoe dieper de kleur.
Vaak start de fermentatie ook al en meestal duurt deze inweekperiode enkele dagen, soms weken én uitzonderlijk zelfs een jaar. Allemaal volgens de keuze en de kennis van de wijnmaker.

Tijdens die inweking worden er ook tannines bekomen in de wijn, dus er onstaat een oranje wijn mét tannines (zoals bij rode wijn).

Waar komen orange wijnen vandaan?

Oorspronkelijk komt het uit Georgië wat een van de oudste wijnlanden ter wereld is. Waarschijnlijk de bakermat van de wijn. In Georgië zijn bewijzen gevonden dat er al zo’n 6000 jaar voor Chr. wijn gemaakt wordt. Vaak met behulp van Qvevri’s, een soort amfora die in de grond worden begraven.

Orange wijnen zijn nog steeds zeldzaam, maar zijn leuk als variant drank én door hun specifieke pairing bij gerechten. een beetje tussen witte én rode wijn in !

Hoe smaakt orange wine?

Volledig anders én daardoor spannend én leuk.

Er zijn tannines waarneembaar, aroma’s zoals sinaasappelschil, ook nootjes. Een tannine-effect zoals bij rode wijn is er ook maar geen rode fruitaspecten. Er zijn wat aspecten van wat geouderde witte wijn, wat oxydatieve toetsen zonder dat de wijn oxydatief is…. Proberen !

  1. De meest gebruikte vinificatie-techniek is de pressurage direct. Na de pluk wordt de most (het druivensap, het papje van de al of niet gekneusde en ontritste druiven) nagenoeg onmiddellijk geperst. We verkrijgen een licht gekleurde rosé met vaak aroma’s van agrum-vruchten en steenfruit zoals perzik en soms ook een florale toets.
  2. De koude maceratie, is een tweede manier. De most wordt gekoeld waardoor de alcoholische fermentatie (de omzetting van suiker naar alcohol door gisten) niet start. De druiven met schil blijven weken (maceratie) waarbij kleur uit de schil (polyfenolen) in de most terecht komen. Bijkomende fruitaroma’s vanuit de druivenschil komen ook op deze manier in de wijn. De rosé is een feller en intenser gekleurde wijn met een uitgebreider fruitpalet.
  3. De saignéé-methode zoals bij Tavel. Tijdens de vinificatie van rode wijn en een maceratie na ( en tijdens) de alcoholische fermentatie wordt de lekwijn (de wijn die zonder persen, spontaan uit de druiven, de schillen, het sap, de hoed, etc… lekt) opgevangen en hiervan wordt een donkerder rosé gemaakt met een zeer intense kleur, waarbij ook tannines in de rosé verschijnen.
  4. Mengen van witte en rode wijn. Dit is een minder kwaliteitsvolle manier van rosé maken dat verbazend genoeg toegelaten is bij de productie van champagne. Rosé champagne wordt ook (én meer én meer) gemaakt via maceratie .
  5. Des cépages teinturiées. Druiven hebben meestal op zich een kleurloos sap, alle kleur komt uit de schil. Er zijn een klein aantal druiven die een gekleurd sap aanmaken, de bekendste is de Alicante Bouschet. De wijn uit deze druiven is ook een wijn met rosé-stijl.

Voor de liefhebbers

Onze laatste inzichten & tips

Ben je ook zo’n wijnliefhebber? Dan zijn onze inzichten, tips en nieuwsitems zeker iets voor jou!

Ons verhaal

Filip Blanckaert: van wijnliefhebber tot sommelier

Wat ooit begon als een interesse werd een hobby, die liefhebberij werd verdiept én uitgediept; studeren en examens kwamen er ook bij met als leuke bekroning : het diploma Sommelier.

Nu hoop ik mijn interesse én eeuwig leren over wijn met jullie te kunnen delen op deze website maar ook veel meer en andere dingen aan te bieden: degustaties, het helpen bij het selecteren van gepaste wijnen voor uw feest, en veel meer!

Ik wens jullie veel plezier op deze website met misschien de aankoop van een lekkere wijn!

Sfeerbeeld Vinum et Plura | Wijnen, wijndegustaties & meer door sommelier Filip Blanckaert

Onze wijndomeinen

Reis mee door terroirs & smaakbelevingen

Al die topwijnen, fantastisch natuurlijk! Maar waar komen ze vandaan? Wat is hun verhaal? Ontdek het bij onze wijndomeinen.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang updates, aanbiedingen en wijnadvies.

    Inschrijven

    Vinum et Plura

    Ben je meerderjarig? *

    * Je moet de wettelijk toegestane leeftijd van 18 jaar hebben om alcohol aan te kopen.