Krijg jij ook maar nooit genoeg van interessante weetjes over wijn? Hier hebben we enkele van onze leukste weetjes voor jou gebundeld.
Component | Jonge Rode Wijn/Extractie | Rijping | Evolutie in de wijnkelder |
Kleur | Donkere paars en framboos kleur tgv polyfenolen onder vorm van anthocyanen; verkregen door extractie bij weking uit de schil. | Tannines en anthocyanen binden aan elkaar én vallen zelfs neer. Dit zorgt voor minder scherpe tannines (meer versmolten) én verminderen (evolueren) van de kleur. | Kleurverlies door continu polymerisatie en neerslag van tannine-anthocyanine complexen; kleur evolueert over baksteen rood, granaat en robijn naar oranje-bruinrood. |
Aroma | Druifsoortgebonden geuren (primaire aroma’s) Alcohol, esters, vetzuren, aldehyden en ketonen zorgen voor veel fruitaroma. | aroma door het vinificatieproces, dus effect van houtlagering en het gistingsproces én mololactaat omzetting : kruiden, Cacao, Vanille, Koffie en toastbrood. | Verlies van primaire en secundaire aroma. Vorming van nieuwe (tertiaire-) aroma’s & esters zoals bosgeuren, vochtig hout en bladeren én leder én chocolade. |
Zuurtegraad | Aciditeit in rode wijn tussen 3 tot 5g/L
| Malolactische omzetting zet malonzuur (appelzuur) om in het zachtere melkzuur | Neerslag van zuren en estervorming. Minder zuur én dus meestal zachter. |
Bitterheid | Tannines uit druiven zijn grotendeels verantwoordelijk voor de bittere smaak in wijn | polymerisatie van fenolverbindingen zorgt voor het zachter worden én minder adstringent zijn van tannines. | Het neerslaan van tannines door binding aan andere moleculen. |
Astringentie | Tannines uit druiven zijn verantwoordelijk voor de astringentie in wijn | De astringentie wordt verhoogd door de fenolverbindingen (vooral tannines) uit het vat bovenop die uit de druiveschil én de pitjes en steeltjes. Door klaring en filtering kan dit verminderd worden. | De wijn wordt zachter en soepeler |
Voor de liefhebbers
Ben je ook zo’n wijnliefhebber? Dan zijn onze inzichten, tips en nieuwsitems zeker iets voor jou!
Ons verhaal
Wat ooit begon als een interesse werd een hobby, die liefhebberij werd verdiept én uitgediept; studeren en examens kwamen er ook bij met als leuke bekroning : het diploma Sommelier.
Nu hoop ik mijn interesse én eeuwig leren over wijn met jullie te kunnen delen op deze website maar ook veel meer en andere dingen aan te bieden: degustaties, het helpen bij het selecteren van gepaste wijnen voor uw feest, en veel meer!
Ik wens jullie veel plezier op deze website met misschien de aankoop van een lekkere wijn!
Onze wijndomeinen
Al die topwijnen, fantastisch natuurlijk! Maar waar komen ze vandaan? Wat is hun verhaal? Ontdek het bij onze wijndomeinen.
Nieuwsbrief
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang updates, aanbiedingen en wijnadvies.
Vinum et Plura
* Je moet de wettelijk toegestane leeftijd van 18 jaar hebben om alcohol aan te kopen.