Krijg jij ook maar nooit genoeg van interessante weetjes over wijn? Hier hebben we enkele van onze leukste weetjes voor jou gebundeld.

Hoe wordt rosé gemaakt?
  1. De meest gebruikte vinificatie-techniek is de pressurage direct. Na de pluk wordt de most (het druivensap, het papje van de al of niet gekneusde en ontritste druiven) nagenoeg onmiddellijk geperst. We verkrijgen een licht gekleurde rosé met vaak aroma’s van agrum-vruchten en steenfruit zoals perzik en soms ook een florale toets.
  2. De koude maceratie, is een tweede manier. De most wordt gekoeld waardoor de alcoholische fermentatie (de omzetting van suiker naar alcohol door gisten) niet start. De druiven met schil blijven weken (maceratie) waarbij kleur uit de schil (polyfenolen) in de most terecht komen. Bijkomende fruitaroma’s vanuit de druivenschil komen ook op deze manier in de wijn. De rosé is een feller en intenser gekleurde wijn met een uitgebreider fruitpalet.
  3. De saignéé-methode zoals bij Tavel. Tijdens de vinificatie van rode wijn en een maceratie na ( en tijdens) de alcoholische fermentatie wordt de lekwijn (de wijn die zonder persen, spontaan uit de druiven, de schillen, het sap, de hoed, etc… lekt) opgevangen en hiervan wordt een donkerder rosé gemaakt met een zeer intense kleur, waarbij ook tannines in de rosé verschijnen.
  4. Mengen van witte en rode wijn. Dit is een minder kwaliteitsvolle manier van rosé maken dat verbazend genoeg toegelaten is bij de productie van champagne. Rosé champagne wordt ook (én meer én meer) gemaakt via maceratie .
  5. Des cépages teinturiées. Druiven hebben meestal op zich een kleurloos sap, alle kleur komt uit de schil. Er zijn een klein aantal druiven die een gekleurd sap aanmaken, de bekendste is de Alicante Bouschet. De wijn uit deze druiven is ook een wijn met rosé-stijl.

Voor de liefhebbers

Onze laatste inzichten & tips

Ben je ook zo’n wijnliefhebber? Dan zijn onze inzichten, tips en nieuwsitems zeker iets voor jou!

Ons verhaal

Filip Blanckaert: van wijnliefhebber tot sommelier

Wat ooit begon als een interesse werd een hobby, die liefhebberij werd verdiept én uitgediept; studeren en examens kwamen er ook bij met als leuke bekroning : het diploma Sommelier.

Nu hoop ik mijn interesse én eeuwig leren over wijn met jullie te kunnen delen op deze website maar ook veel meer en andere dingen aan te bieden: degustaties, het helpen bij het selecteren van gepaste wijnen voor uw feest, en veel meer!

Ik wens jullie veel plezier op deze website met misschien de aankoop van een lekkere wijn!

Sfeerbeeld Vinum et Plura | Wijnen, wijndegustaties & meer door sommelier Filip Blanckaert

Onze wijndomeinen

Reis mee door terroirs & smaakbelevingen

Al die topwijnen, fantastisch natuurlijk! Maar waar komen ze vandaan? Wat is hun verhaal? Ontdek het bij onze wijndomeinen.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang updates, aanbiedingen en wijnadvies.

    Inschrijven

    Vinum et Plura

    Ben je meerderjarig? *

    * Je moet de wettelijk toegestane leeftijd van 18 jaar hebben om alcohol aan te kopen.