Welke soorten wijnbouw bestaan er vandaag?

  1. Traditionele wijnbouw: Er wordt gesproeid en bemest volgens vaste schema’s. A.h.w. op de klok wordt er op dat vast moment insecticiden of herbiciden gesproeid.
  2. “lutte raisonée” bv Terra vitis: er wordt alleen gesproeid of chemicaliën toegediend als het nodig is. Er wordt dus niet preventief behandeld maar alleen curatief. Pas als er tekenen van een infectie zijn, wordt er met “geneesmiddelen” ingegrepen. Is een persoonlijke keuze van de wijnbouwer, er is hier geen controle op.
  3. Biologische wijnbouw : Agriculture biologique. Er is hier duidelijk een regelgeving en controle over om dit Bio-label te verdienen. Geen of zo weinig mogelijk chemische stoffen worden gebruikt.
  4. Bio-dynamische wijnbouw, is volgens de leer van Rudolf Steinert. Bv. Demeter. Er zijn duidelijke richtlijnen en controle. Men streeft een volledige harmonie na tussen natuur en bodem. Er wordt rekening gehouden met de stand van de maan.

haha

Gelijkaardige weetjes

Deze vind je ook vast interessant:

Evolutie Rode wijn

Component Jonge Rode Wijn/Extractie Rijping Evolutie in de wijnkelder
Kleur  

Donkere paars en framboos kleur tgv polyfenolen onder vorm van anthocyanen; verkregen door extractie bij weking uit de schil.

 

Tannines en anthocyanen binden aan elkaar én vallen zelfs neer. Dit zorgt voor minder scherpe tannines (meer versmolten) én verminderen (evolueren) van de kleur.

 

Kleurverlies door continu polymerisatie en neerslag van tannine-anthocyanine complexen; kleur evolueert over baksteen rood, granaat en robijn naar oranje-bruinrood.

Aroma  

Druifsoortgebonden geuren (primaire aroma’s)

Alcohol, esters, vetzuren, aldehyden en ketonen zorgen voor veel fruitaroma.

 

aroma door het vinificatieproces, dus effect van houtlagering en het gistingsproces én mololactaat omzetting : kruiden, Cacao, Vanille, Koffie en toastbrood.

Verlies van primaire en secundaire aroma.
Vorming van nieuwe (tertiaire-) aroma’s & esters zoals bosgeuren, vochtig hout en bladeren én leder én chocolade.
Zuurtegraad  

Aciditeit in rode wijn tussen 3 tot 5g/L

 

 

Malolactische omzetting zet malonzuur (appelzuur) om in het zachtere melkzuur

Neerslag van zuren en estervorming. Minder zuur én dus meestal zachter.
Bitterheid  

Tannines uit druiven zijn grotendeels verantwoordelijk voor de bittere smaak in wijn

polymerisatie van fenolverbindingen zorgt voor het zachter worden én minder adstringent zijn van tannines. Het neerslaan van tannines door binding aan andere moleculen.
Astringentie  

Tannines uit druiven zijn verantwoordelijk voor de astringentie in wijn

 

De astringentie wordt verhoogd door de fenolverbindingen (vooral tannines) uit het vat bovenop die uit de druiveschil én de pitjes en steeltjes. Door klaring en filtering kan dit verminderd worden.

De wijn wordt zachter en soepeler
  1. De meest gebruikte vinificatie-techniek is de pressurage direct. Na de pluk wordt de most (het druivensap, het papje van de al of niet gekneusde en ontritste druiven) nagenoeg onmiddellijk geperst. We verkrijgen een licht gekleurde rosé met vaak aroma’s van agrum-vruchten en steenfruit zoals perzik en soms ook een florale toets.
  2. De koude maceratie, is een tweede manier. De most wordt gekoeld waardoor de alcoholische fermentatie (de omzetting van suiker naar alcohol door gisten) niet start. De druiven met schil blijven weken (maceratie) waarbij kleur uit de schil (polyfenolen) in de most terecht komen. Bijkomende fruitaroma’s vanuit de druivenschil komen ook op deze manier in de wijn. De rosé is een feller en intenser gekleurde wijn met een uitgebreider fruitpalet.
  3. De saignéé-methode zoals bij Tavel. Tijdens de vinificatie van rode wijn en een maceratie na ( en tijdens) de alcoholische fermentatie wordt de lekwijn (de wijn die zonder persen, spontaan uit de druiven, de schillen, het sap, de hoed, etc… lekt) opgevangen en hiervan wordt een donkerder rosé gemaakt met een zeer intense kleur, waarbij ook tannines in de rosé verschijnen.
  4. Mengen van witte en rode wijn. Dit is een minder kwaliteitsvolle manier van rosé maken dat verbazend genoeg toegelaten is bij de productie van champagne. Rosé champagne wordt ook (én meer én meer) gemaakt via maceratie .
  5. Des cépages teinturiées. Druiven hebben meestal op zich een kleurloos sap, alle kleur komt uit de schil. Er zijn een klein aantal druiven die een gekleurd sap aanmaken, de bekendste is de Alicante Bouschet. De wijn uit deze druiven is ook een wijn met rosé-stijl.

Schenktemperaturen zijn zeer belangrijk, zonder je te verliezen in details maar met een “verkeerde” temperatuur kun je je wijn toch wel naar beneden halen.

 

Besef wel dat je best de wijn iets te fris serveert in de zomer omdat de wijn snel in het glas warmer wordt .

Té koud serveren is ook nefast omdat je de aroma’s verdoezelt door de koude. Al te vaak wordt een rosé véél te fris geschonken ….. omdat het als een verfrissende terraswijn geschonken wordt.

Deze tabel is een richtinggever maar bij iedere wijn moet je jezelf afvragen welk aspect van mijn wijn wil ik tonen aan mijn gasten? Hierdoor kan het zijn dat je de wijn iets frisser of warmer presenteert dan dat hier aangegeven is.

 

Veel plezier !

 

8°C Mousserend en zoet wit (en rood)
10°C Fris en halfzoet wit
12°C Vol wit en rosé
14°C Versterkt wit (droog), rosé en fruitig rood
16°C Krachtig en versterkt rood (droog)
18°C Gerijpt rood

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang updates, aanbiedingen en wijnadvies.

    Inschrijven

    Vinum et Plura

    Ben je meerderjarig? *

    * Je moet de wettelijk toegestane leeftijd van 18 jaar hebben om alcohol aan te kopen.